O Bambus Brothersih

Vse o članih motoristične skupine Bambus Brothers
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Osnove HTML-ja

Go down 
AuthorMessage
xxxxxy
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 180
Registration date : 2006-12-01

PostSubject: Osnove HTML-ja   Wed Dec 06, 2006 5:10 pm

OSNOVNI PRINCIPI HTML

Ukazi v HTML

Ukazi HTML ali tolmači so zapisani med znaka <in>.

Primer ukaza: Ukaz <BR> pomeni preskok tejsta v drugo vrstico.

<BR>

ali

<B> del teksta, ki je "pod ukazom"</B>.

Kot vidimo, imamo dve vrsti ukazov.

Nekateri ukazi delujejo na tistem delu datoteke, kjer jih postavimo. Ukaz <BR>, ki prelomi vrstico, se bo izvedel natanko tam, kjer ga zapišemo.

Nekateri ukazi delujejo do prekinitve funkcije ukaza. Del teksta, ki je "pod ukazom"<B> (krepek tisk) bo močneje označen, dokler ga ne prekinemo. Prekinemo ga tako, da na mestu, kjer želimo končati funkcijo ukaza, še enkrat zapišemo ukaz in pred oznako v ukazu dodamo /, v tem primeru torej </B>.

Med znaki v ukazu ni presledkov, razen tam, kjer so predpisani.

Večina ukazov ima še dodatna pojasnila oz. lastnosti, ki jih ob ukazu zapišemo med dogovorjene znake <> tako, da vrednosti lastnosti praviloma zapišemo med narekovaje . Dodatna pojasnila opredeljujejo način izvajanja ukaza. Vrednosti dodatnih pojasnil so lahko v absolutnih številih, %, predpisanih besedah, predpisanih znakih ali pa brez vrednosti.

Primer: Ukaz <HR> izvede črto na mestu v dokumentu, kamor ga zapišemo. Želimo, da je širina črte 50% širine zaslona, debeline 5 točk, modre barve in neosenčena in poravnana na sredino.

<HR width="50%" size="5" color="blue" align="left">

Vrstni red dodatnih pojasnil ni pomemben. Če dodatnih pojasnil v ukaz ne zapišemo, se ukaz izvede z privzetimi lastnostmi, ki za ukaz obstajajo.
Hipertekst lahko izdelamo v kateremkoli tekstovnem urejevalcu. Najbolj preprosto orodje za izdelavo HTML datotek je kar Beležnica (Notepad). Tekst prenesemo v Beležnico in mu dodajamo ukaze. Datoteko shranimo z končnico HTML oz. HTM. Vendar je tako delo dostikrat zelo zamudno. Poznamo številne urejevalnike HTML dokumentov, še posebej udobni so WYSIWYG urejevalniki (What You See Is What You Get), kot so Frontpage, Frontpage Express, Netscape Composer... Če dobro poznamo jezik HTML je razumevanje teh urejevalnikov HTML datotek zelo enostavno.

Shematični pregled dokumenta HTML

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Naslov dokumenta, viden v modri vrstici brkljalnika na vrhu zaslona.</TITLE>

</HEAD>

<BODY>

Glavnina dokumenta HTML. Ta del je viden v osrednjem oknu brkljalnika.

</BODY>

</HTML>BARVE V DOKUMENTIH HTML

Vsem tekstovnim elementom, podlagi dokumenta in elementom tabel lahko definiramo tudi barvo. Če tega ne storimo, se bodo v dokumentih pojavljale privzete barve. Določanje barv je eno izmed najpogostejših dodatnih pojasnil pri ukazih v HTML. Barve določamo z angleškimi izrazi v narekovajih ali pa s posebnimi kodami glede na sestavo barve v šestnajstiškem zapisu, ki omogoča prikaz 16,7 miljonov barv. Oznake oziroma kode za barve najdemo v posebnih tabelah ali pa uporabimo priročne programe.

Pojavljajo različna dodatna pojasnila za barve, kar je odvisno od ukaza, v katerem določamo to lastnost. Najpogostejša dodatna pojasnila so COLOR (barva pisav), BOREDRCOLOR (barva robov v tabelah in sistemih okvirjev) in BGCOLOR (barva podlag celotnega dokumenta, posamezne tabele ali posamezne celice). Vrednost teh različnih dodatnih pojasnil pa vedno izpišemo enako. Z standardno besedno oznako barve lahko opisujemo 256 osnovnih barv. Rdeča barva ima naprimer oznako red, modra blue in še recimo sinjemodra deepskyblue. Te vrednosti in vrednosti vmesnih barvnih nians v naboru 16,7 miljona barv pa lahko določimo z števlično črkovnimi vrednostmi za posamezne komponente barve (za R za G in za B). Vrednost je torej niz šestih znakov, sestavljenih iz črk in številk. Rdeča barva ima oznako FF0000, modra 0000FF in sinjemodra 00BFFF. V HTML pred oznako barve vedno zapišemo znak #.

Primer: ukaz <TABLE> ima dodatno pojasnilo bordercolor, ki opisuje barvo ovirja tabele. Določimo, naj bo barva okvirja rdeča:

<TABLE border="1" bordercolor="red">

ali

<TABLE border="1" bordercolor="#ff0000">
Back to top Go down
View user profile
 
Osnove HTML-ja
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» FREE-JESUS TAUGHT IT, TOO...
» German M4 Naval Enigma Machine "cardmodel"
» Nick Houghton's Road Loco "The Mistress"
» anodizing aluminum
» Contruct2 - HTML5 Game Engine

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
O Bambus Brothersih :: Računalništvo :: Hekanje-
Jump to: